GO
en-USnb-NO
NY COAT HISTORIE!
27. oktober 2021 Det er nå over 10 år siden UiT fikk i oppdrag av regjeringen å starte arbeidet med å bygge opp COAT. Neste år vil COAT være klar for full drift - forutsatt tilstrekkelige driftsmidler. I denne nye COAT HISTORIEN beskrives hvorfor det nå er så viktig å etablere slike økosystemobservatorier i Arktis og hvordan slike observasjoner bør organiseres og driftes for å fylle sine samfunnsrelevante...

Les mer

NY! COAT Video
14. oktober 2021

COAT utvider overvåkingen av vegetasjon på Svalbard ved hjelp av droner og høyoppløselige bilder. Personell blir opplært i bruk av avansert utstyr for å fange opp ikke bare endringer i vegetasjonen men også forstyrrelser fra beitedyr og skader etter milde vintre med mye is.

Les mer

COAT predikerte oppgang i rypebestandene i Finnmark i år og dette samsvarer godt med FeFo’s takseringer
29. september 2021 COAT har modellert bestandssvingningene hos lirype i Finnmark, og sett på hva som påvirker endringer i bestanden. Modelleringen er et resultat av et samarbeid mellom COAT, forskningsprosjektet SUSTAIN og flere brukergrupper, inkludert grunneier Finnmarkseiendommen (FeFo). Brukergruppene har ønsket at modellene skal brukes til å predikere rypebestandene halvannen måned før de årlige...

Les mer

Savner urtene mammutene?
21. september 2021 Et internasjonalt team ledet av en COAT -professor ved UiT foreslår en mekanisme der de store Pleistocene -pattedyrene var avgjørende for å fremme et veldig høyt floristisk mangfold, og at en lignende mekanisme sannsynligvis vil fremme mangfold i våre samtidige beiteenger. Ideen oppstod ved arbeid med tundra -beiteenger på Varangerhalvøya i forbindelse med overvåking for...

Les mer

NY COAT HISTORIE!
17. september 2021 Østmarkmusa er den eneste fremmedlistede pattedyrarten på Svalbard og vert for en helsefarlige parasitt. I en ny artikkel i tidsskriftet PNAS analyserer COAT-forskere østmarkmusas bestandsdynamikk. Disse analysene gir både innsikt i hva som kan skje med musebestanden i et varmere klima på Svalbard, og mer generelt, hva som forårsaker de typiske smågnagersyklusene i Arktis. Denne artikkelen og...

Les mer

Effekter av målerutbrudd på næringskjeder i subarktisk jord
31. august 2021

Store utbrudd av bjørkemålere har ført til omfattende endringer i plantesamfunn fra bjørkeskog dominert av dvergbusker til gressdominerte systemer. Imidlertid er de indirekte effektene på det underjordiske systemet dårlig kjent.

Les mer

Vegetasjonsbur på Varangerhalvøya
19. august 2021

I sommer har COAT ferdigstilt et oppsett med vegetasjonsbur på Varangerhalvøya for å bedre forstå hvordan smågnagere forandrer vegetasjon.

Les mer

NY! COAT HISTORIE
16. juni 2021 Lange tidsserier er viktige for å forstå endringer i naturen. Til tross for omfattende forskning på vegetasjon på Svalbard, har langsiktig overvåking manglet. Men vi kan nå presentere "år 1" av COAT sin vegetasjonsovervåking på Svalbard. Denne COAT HISTORIEN er foreløpig kun tilgjengelig på engelsk.

Les mer

Norsk arktisk tundra trues av klimaendringer
20. mai 2021 Den arktiske tundraen trues av klimaendringer – mer enn andre landområder på kloden. Temperaturøkningene forventes å gi store og uforutsigbare konsekvenser for økosystemene. En ny rapport viser at dette stiller nye krav til både overvåkning og forvaltning.

Les mer

COAT er endelig på Instagram!
21. april 2021 COAT har endelig kommet seg på Instagram. På Instagram kan dere nå følge oss som @coat_observatory og vi bruker fast #coatvaranger, #coatsvalbard og #coatmonitoring. Vi vil poste innlegg fra feltarbeid, ny forskning, annen relevant informasjon fra våre studieområder og COAT generelt.Målet er å nå ut til naturinteresserte og folk flest primært i Varanger og på Svalbard nå i starten, men har som...

Les mer

Årets snømålinger i Komagdalen og Vestre Jakobselv er utført
29. mars 2021 Snømålinger er en viktig del av overvåkingen i COAT - snø er virkelig en viktig driver for mange prosesser som ligger til grunn for dynamikken i arktiske økosystemer. Målingene vi fokuserer på er enkle målinger av snødybde i forskjellige habitater (snøleier, tuemark, eng og hei), samt en mye mer detaljert vurdering av de ulike lagene i snødekket, spesielt forekomsten av islag som kan forhindre...

Les mer

Ny utstilling viser Svalbards natur i endring
17. mars 2021

Svalbard blir varmere og våtere, og endringene skjer hurtig. Hva betyr det for dyr, planter og økosystemer på øyriket i nord?

Les mer

Overvåkning av rovdyr med viltkamera
11. mars 2021

Det er ikke så mange dyr som klarer seg på tundraen om vinteren, men noen tøffinger lever på tundraen hele året. I COAT overvåker vi rovdyrsamfunnet om vinteren med viltkamera og åte. Nylig er det satt opp tilsammen 40 kameraer på Varangerhalvøya og i Tana. 

Les mer

COAT studie om rødrev og rype på Forskning.no og Framsenteret.no
26. februar 2021 Det tidligere omtalte studiet Henden.et.al. 2020 som tar for seg effekten av uttak av rødrev på rekrutteringen av rype har blitt publisert i poulærvitenskapelig format på Forskning.no og Framsenteret.no med tittelen "Reven er en rypetyv". Også som "Færre rødrev ga flere liryper i Finnmark" i Jakt & Fiske.

Les mer

Ingen utsetting av fjellrevvalper på Varangerhalvøya i år
23. februar 2021

I år ble det ikke utsetting av fjellrevvalper på Varangerhalvøya. Over de siste tre årene har det blitt satt ut 65 fjellrevvalper på Varangerhalvøya og i tillegg har det vært vellykket yngling. Dermed er det nå en god gruppe rev i kjerneområdene som forhåpentligvis kommer å fortsette med yngling de neste årene.

Les mer

Understanding and predicting how climate change impacts Svalbard ptarmigan population dynamics
18. februar 2021 Iterative near-term forecasting is a promising approach to better understand and manage rapidly changing ecosystems such as the Arctic. Forecasts generated on a short-term time scale allow scientific hypotheses to be tested more frequently, speeding up scientific advancement, and are relevant to managers because the time scale can be influenced by decision-making. This approach was used by...

Les mer

Rødrevfeller satt opp i Varanger
11. februar 2021

I første uken av februar fikk COAT hjelp av de lokale ekspertene Alfred Ørjebu og John Arne Kristiansen til å sette opp 3 bås-feller til levendefangst av rødrev sørøst på Varangerhalvøya. Innsatsen er del av ett nytt forskingsprosjekt som forsøker å følge bevegelsene til rødrev gjennom GPS halsbånd og en del av COAT Fjellrevmodul

Les mer

Smågnagere er viktigere enn du tror - Blogginnlegg på BFE backstage
3. desember 2020

"Smågnagere er viktigere enn du tror" tar for seg smågnagernes viktige rolle i tundraøkosystemet og hvordan vi antar klimaendringene påvikrker disse små pattedyrene.

Les mer

Det er viktig å inkludere næringsnettdynamikk når man vurderer effekten av tiltak for bestandsreduksjon av predatorer på viltarter.
27. november 2020 Forvaltning av truede arter igjennom en redusering av rovdyrbestanden har blitt vanligere. Hvorvidt denne typen forvaltning virkelig leder til økning av de truede artenes bestander, er mindre klart. I ett nytt studie, evaluerte COAT forskere effekten av et rødrevjakt-program på den truede lirypa.

Les mer

Vegetasjonsfeltarbeid Varanger 2020
13. oktober 2020

Vegetasjonsovervåkingen i Komagdalen og Vestre Jakobselv på Varangerhalvøya ble utført i slutten av juli og begynnelsen av august. Foruten den årlige overvåkingen i heier og enger, utførte feltteamet også punktfrekvens i nyetablerte heilokaliteter lenger unna de produktive elvedalene.

Les mer

Årets Svalbard-sommer er den varmeste siden målingene startet
28. september 2020 Gjennomsnittstemperaturen for juni, juli og august på Svalbard lufthavn ble 7,2 grader, noe som er 3 grader over normalen, og 0,5 grader over den gamle sommerrekorden fra 2015. For Svalbard lufthavn er det utarbeidet en måleserie som går helt tilbake til 1899. Årets sommer er ekstrem. Den føyer seg inn i rekken av varme somre de siste 20 til 30 årene, og skiller seg helt ut fra de foregående...

Les mer

Gode nyheter fra fjellreven i Varanger
24. september 2020

Det var fem hi med bekreftet yngling i sommer, til tross for lite smågnagere. Tre befant seg i den østlige halvdelen av halvøya og to lenger vest. Det er sannsynlig at det var noen steder med noen gjenværende lemmen, siden det ble funnet ganske mange rester av lemmen på minst et hi.

Les mer

Den årlige vegetasjonsovervåkingen på Svalbard er gjennomført
24. september 2020

Takket være lokale krefter allerede på Svalbard og Ingrid som reiste opp, ble den årlige vegetasjonsovervåkningen på Svalbard vellykket gjennomført til tross for reiserestriksjoner grunnet covid-19.

Les mer

På labben med Forskningsdagene 2020
22. september 2020

I denne episoden blir vi med COAT-forskerne Eeva Soininen og Dorothee Ehrich ved Framsenteret og UiT Norges arktiske universitet som forsker på lemmen og klimaforandringer ut på vidda.

Les mer

COAT har etablert overvåkningssystem for fremmedarten østmarkmus på Svalbard
28. august 2020 De nye Reconyx-kameraene tilpasset COAT`s småpattedyr fotobokser ankom (til slutt!) I august og har nettopp gjort det mulig for COAT å fullføre overvåkningssystemet for den fremmede østmarkmusa på Svalbard.Les mer: Tiltak mot østmarkmus og parasitten Echinococcus multilocularis i Longyearbyen.

Les mer

Blogginnlegg hos JEcol
25. august 2020 COAT artikkelen "Can novel pest outbreaks drive ecosystem transitions in northern-boreal birch forest?” i Journal of Ecology ble tidligere I vår nominert til Harper Prisen for beste artikkel skrevet av en ung førsteforfatter.

Les mer

Ny artikkel fra mosetundra modulen
24. mars 2020 Nylig har mosetundra modulen ved Ravolainen et.al publisert artikkelen Vegetasjon i høy-Arktis: konseptuelle modeller av vegetasjonsendring for langtidsovervåking og forskning (oversatt tittel) i Ambio sin spesialutgave Terrestrial biodiversity in a rapidly changing Arctic.

Les mer

Nytt COAT-relatert NFR prosjekt
24. mars 2020

Norges Forskningsråd har innvilget et nytt treårsprosjekt som skal ledes av kjernepersonell fra skogtundramodulen i COAT.

Les mer

Flere populærvitenskapelige bidrag fra COAT i Fram Forum 2020
18. mars 2020

Fram Forum er en årlig populærvitenskapelig publikasjon utgitt av Framsenteret. COAT forskere bidrar med flere artikler i den nylig publiserte 2020 utgaven.

Les mer

Ny gruppe fjellrever satt utpå Varangerhalvøya
6. februar 2020

Den 27. januar satt Statens Naturoppsyn (SNO) i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning (NINA) og COAT ut 14 fjellrevvalper på Varangerhalvøya.

Les mer

Svalbard minutt for minutt
3. februar 2020

COAT-forskning og feltarbeide er med i NRK serien "Svalbard minutt for minutt" sitt innslag fra Ny-Ålesund.

Les mer

NY! COAT HISTORIE
20. desember 2019 Varangerhalvøya og spesielt Svalbard-regionen ligger i et av områdene på jorda der klimaendringene nå er de største. En sentral komponent i COAT er etableringen av nye fullverdige værstasjoner. Det gir forskerne nye muligheter til å oppdage og forstå konsekvensene av klimaendringene for de terrestriske økosystemer på Arktisk tundra. Slik kunnskap er en forutsetning for at avbøtende...

Les mer

COAT forskere vinner den første Fægriprisen
13. desember 2019

COAT forskere Ole Petter Laksforsmo Vindstad og Jane Uhd Jepsen har vunnet den første Fægriprisen for en artikkel om bjørkemålere i det populærvitenskapelige tidsskriftet Naturen.

Les mer

NY! COAT HISTORIE
6. desember 2019 Liten frostmåler (Operophtera brumata) er en sørlig bjørkemålerart som hadde sitt første store utbrudd i fjellbjørkeksogen i Øst-Finnmark rundt 2005. I 2018 og 2019 har det også kommet mange rapporter om høye tettheter av liten frostmåler på vierkratt øst for Vadsø. For å vurdere om disse utbruddene kan spre seg helt inn på den lavarktiske busktundraen på Varangerhalvøya, trenger vi å vite om...

Les mer

Overtakelse av Skoarrojohka feltstasjon - Varangerhalvøya
8. november 2019

Tirsdag 5. november nådde COAT en ny milepæl, da vi i Varanger overtok en ny feltstasjon som er bygget ved Skoarrojohka, noen kilometer vest for Bergebyvannet i Nesseby kommune.

Les mer

Besøk hos COAT sitt søsterobservatorium
17. oktober 2019

COAT sitt søsterobservatorium «Yamal Ecosystem Studies» organiserte i september en workshop i regi av det sirkumpolare forskernettverket «Herbivory Network». COAT forskerne Dorothee Ehrich og Eeva Soininen deltok på workshopen.

Les mer

Populærvitenskapelig formidling fra COAT
17. oktober 2019

COAT-leder Rolf A. Ims har nylig utgitt barneboka «Lemen» sammen med forfatter Kirsti Blom. Boka er den tiende i «Polarserien» til forlaget Cappelen Damm som også COAT-forskerne Eva Fuglei, Åshild Pedersen og Ingunn Tombre har gitt bidrag til tidligere.

Les mer

Implementering av forskningsinfrastruktur – oppdatering fra COAT Svalbard
8. oktober 2019

COAT Svalbard har nå implementert og operasjonalisert flere typer forskningsinfrastruktur i kjerneområdene på Nordenskiöld Land og på Brøggerhalvøya.

Les mer

Nye vegetasjonsbur på Varangerhalvøya
27. september 2019

I sommer har COAT etablert flere vegetasjonsbur på Varangerhalvøya for å bedre forstå hvordan smågnagere forandrer vegetasjon.

Les mer

Vellykket COAT deltakelse på forskningsdagene
26. september 2019

COAT deltok med opplegg både på skoledagen den 19. september og på "Utforsk UiT" (familiedag) den 22. september i forbindelse med årets forskningsdager i Tromsø. Vi ser oss svært fornøyde med antallet besøkende, 360 elever på skoledagen og 1700 personer på "Utforsk UiT". Tilbakemeldingene på oppleggene våre har også vært gode og vi tar sikte på å delta også neste år. 

Les mer

COAT på Forskningsdagene i Tromsø
4. september 2019 COAT skal bidra på årets Forskningsdager! De går av stabelen over hele landet 18.-29. september, se Forskningsdagene 2019 sin nettside for fullt program. COAT vil bidra med to opplegg. Et opplegg basert på viltkamerabildene våre for skoleklasser som kommer til Universitetet i Tromsø (UiT) sin campus på skoledagen torsdag den 19. september. Og en COAT-miljøsti  med fokus på kilmaendringene på...

Les mer

Utsetting av CO2-sensorer
28. august 2019

Som en del av prosjektet COAT-Tools samarbeider vi med avdelingen for informatikk her på UiT. De jobber med å utvikle sensorteknologi som vil hjelpe oss å samle inn dataene vi trenger på en effektiv måte.

Les mer

Vandringen til en COAT-instrumentert fjellrev på Svalbard gikk viralt
2. august 2019 Klimaendringene forventes å påvirke arealbruk og vandringsatferd til dyrene i Arktis. Dette kan best dokumenteres med satellitt-sendere. Slike instrumenter påsatt arter som rein og fjellrev er derfor en del av COATs forskningsinfrastruktur som finansieres av Norges forskningsråd og Tromsø Forskningsstiftelse. Det at havisen rundt Svalbard minker vil for eksempel ha konsekvenser for...

Les mer

Lauvmakk og klimaendringer. –God og informativ artikkel om COAT sin forskning på lauvmakk på Forskning.no og Forskningsdagene.no.
31. juli 2019 I anledning forskningsdagene 2019 – der årets tema er miljø – har forskningsrådet engasjert frilansjournalist Dag Inge Danielsen til å lage en artikkel om bjørkemålere og klimaendringer. I den forbindelse har han intervjuet forsker Ole Petter Laksforsmo Vindstad. Dette har ledet frem til en artikkel som nå er publisert på forskning.no og forskningsdagenes nettsider.Mye av stoffet i artikkelen...

Les mer

COAT-forskere har ledet nye statusvurderinger av rype og lemen i Arktis
26. juli 2019 Arktisk råds arbeidsgrupper gjennomfører regelmessige vurderinger av miljøtilstanden i Arktis. I 2013 hadde COAT-forskere ansvaret for en helthetlig tilstandsvurdering av tundraøkosystemene i Arktis (Ims m. fl. 2013). Nå har nye tilstandsvurderinger blitt gjennomført for et utvalg av sirkumpolart viktige artsgrupper i disse økosystemene. Eva Fuglei  og John-André Henden har ledet et slikt...

Les mer

Nedgangen i fuglebestander i Arktis kan skyldes en grønnere tundra
1. juli 2019 Mange av fugleartene i Arktis har gått sterkt tilbake i løpet av de siste 10-årene. Foreløpige analyser gjort i forbindelse med en test av det nye Fagsystemet for økologisk tilstand viser at dette også gjelder tundrafuglene i COATs overvåkningsområder på Varangerhalvøya. Mange fuglearter er særlig sårbare i hekkesesongen. Spesielt arter som hekker på bakken kan være mye utsatt for...

Les mer

Flere bidrag fra COAT forskere i ny utgave av «Naturen» om populasjonsykluser
30. juni 2019 Naturen er et tradisjonsrikt norsk populærvitenskapelig tidsskrift. Den nyeste utgaven (3/2019) adresserer populasjonssykluser. Inkludert er bidrag fra COAT forskere om bjørkemålere, rype, hare, og smågnagere.

Les mer

Vårfeltarbeid i Varanger
23. mai 2019

I siste halvdel av april gjennomførte COAT Varanger sitt vårfeltarbeid. Dette bestod i år av rypemodulen sin årlige utplassering av lyttebokser og oppstart av overvåkning av hekkelokaliteter for Jaktfalk og Ravn.

Les mer

NY! COAT HISTORIE
23. mai 2019

COAT HISTORER er korte populærvitenskapelige historier fra COAT. Den tredje i rekken er nå publisert på på norsk og omhandler uthegninger og hvordan slike gir kunnskap om hvordan beitedyrene forandrer vegetasjonen.

Les mer

Årets fjellrevvalper er satt ut på Varangerhalvøya
5. februar 2019

Den 24. januar ble det for andre gang satt ut fjellrev valper fra avls-programmet på Varangerhalvøya. Utsetting ble organisert og gjennomført av SNO og avlsprosjektet til NINA, med hjelp fra COAT. Det ble satt ut 19 hvite valper og 7 blårev, fra totalt 3 kull.

Les mer

123

Komplett publikasjonsliste

fra COAT: