X
GO
en-USnb-NO
Ny gruppe fjellrever satt utpå Varangerhalvøya
6. februar 2020

Den 27. januar satt Statens Naturoppsyn (SNO) i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning (NINA) og COAT ut 14 fjellrevvalper på Varangerhalvøya.

Les mer

Svalbard minutt for minutt
3. februar 2020

COAT-forskning og feltarbeide er med i NRK serien "Svalbard minutt for minutt" sitt innslag fra Ny-Ålesund.

Les mer

NY! COAT HISTORIE
20. desember 2019 Varangerhalvøya og spesielt Svalbard-regionen ligger i et av områdene på jorda der klimaendringene nå er de største. En sentral komponent i COAT er etableringen av nye fullverdige værstasjoner. Det gir forskerne nye muligheter til å oppdage og forstå konsekvensene av klimaendringene for de terrestriske økosystemer på Arktisk tundra. Slik kunnskap er en forutsetning for at avbøtende...

Les mer

COAT forskere vinner den første Fægriprisen
13. desember 2019

COAT forskere Ole Petter Laksforsmo Vindstad og Jane Uhd Jepsen har vunnet den første Fægriprisen for en artikkel om bjørkemålere i det populærvitenskapelige tidsskriftet Naturen.

Les mer

NY! COAT HISTORIE
6. desember 2019 Liten frostmåler (Operophtera brumata) er en sørlig bjørkemålerart som hadde sitt første store utbrudd i fjellbjørkeksogen i Øst-Finnmark rundt 2005. I 2018 og 2019 har det også kommet mange rapporter om høye tettheter av liten frostmåler på vierkratt øst for Vadsø. For å vurdere om disse utbruddene kan spre seg helt inn på den lavarktiske busktundraen på Varangerhalvøya, trenger vi å vite om...

Les mer

Overtakelse av Skoarrojohka feltstasjon - Varangerhalvøya
8. november 2019

Tirsdag 5. november nådde COAT en ny milepæl, da vi i Varanger overtok en ny feltstasjon som er bygget ved Skoarrojohka, noen kilometer vest for Bergebyvannet i Nesseby kommune.

Les mer

Besøk hos COAT sitt søsterobservatorium
17. oktober 2019

COAT sitt søsterobservatorium «Yamal Ecosystem Studies» organiserte i september en workshop i regi av det sirkumpolare forskernettverket «Herbivory Network». COAT forskerne Dorothee Ehrich og Eeva Soininen deltok på workshopen.

Les mer

Populærvitenskapelig formidling fra COAT
17. oktober 2019

COAT-leder Rolf A. Ims har nylig utgitt barneboka «Lemen» sammen med forfatter Kirsti Blom. Boka er den tiende i «Polarserien» til forlaget Cappelen Damm som også COAT-forskerne Eva Fuglei, Åshild Pedersen og Ingunn Tombre har gitt bidrag til tidligere.

Les mer

Implementering av forskningsinfrastruktur – oppdatering fra COAT Svalbard
8. oktober 2019

COAT Svalbard har nå implementert og operasjonalisert flere typer forskningsinfrastruktur i kjerneområdene på Nordenskiöld Land og på Brøggerhalvøya.

Les mer

Nye vegetasjonsbur på Varangerhalvøya
27. september 2019

I sommer har COAT etablert flere vegetasjonsbur på Varangerhalvøya for å bedre forstå hvordan smågnagere forandrer vegetasjon.

Les mer

Vellykket COAT deltakelse på forskningsdagene
26. september 2019

COAT deltok med opplegg både på skoledagen den 19. september og på "Utforsk UiT" (familiedag) den 22. september i forbindelse med årets forskningsdager i Tromsø. Vi ser oss svært fornøyde med antallet besøkende, 360 elever på skoledagen og 1700 personer på "Utforsk UiT". Tilbakemeldingene på oppleggene våre har også vært gode og vi tar sikte på å delta også neste år. 

Les mer

COAT på Forskningsdagene i Tromsø
4. september 2019 COAT skal bidra på årets Forskningsdager! De går av stabelen over hele landet 18.-29. september, se Forskningsdagene 2019 sin nettside for fullt program. COAT vil bidra med to opplegg. Et opplegg basert på viltkamerabildene våre for skoleklasser som kommer til Universitetet i Tromsø (UiT) sin campus på skoledagen torsdag den 19. september. Og en COAT-miljøsti  med fokus på kilmaendringene på...

Les mer

Utsetting av CO2-sensorer
28. august 2019

Som en del av prosjektet COAT-Tools samarbeider vi med avdelingen for informatikk her på UiT. De jobber med å utvikle sensorteknologi som vil hjelpe oss å samle inn dataene vi trenger på en effektiv måte.

Les mer

Vandringen til en COAT-instrumentert fjellrev på Svalbard gikk viralt
2. august 2019 Klimaendringene forventes å påvirke arealbruk og vandringsatferd til dyrene i Arktis. Dette kan best dokumenteres med satellitt-sendere. Slike instrumenter påsatt arter som rein og fjellrev er derfor en del av COATs forskningsinfrastruktur som finansieres av Norges forskningsråd og Tromsø Forskningsstiftelse. Det at havisen rundt Svalbard minker vil for eksempel ha konsekvenser for...

Les mer

Lauvmakk og klimaendringer. –God og informativ artikkel om COAT sin forskning på lauvmakk på Forskning.no og Forskningsdagene.no.
31. juli 2019 I anledning forskningsdagene 2019 – der årets tema er miljø – har forskningsrådet engasjert frilansjournalist Dag Inge Danielsen til å lage en artikkel om bjørkemålere og klimaendringer. I den forbindelse har han intervjuet forsker Ole Petter Laksforsmo Vindstad. Dette har ledet frem til en artikkel som nå er publisert på forskning.no og forskningsdagenes nettsider.Mye av stoffet i artikkelen...

Les mer

COAT-forskere har ledet nye statusvurderinger av rype og lemen i Arktis
26. juli 2019 Arktisk råds arbeidsgrupper gjennomfører regelmessige vurderinger av miljøtilstanden i Arktis. I 2013 hadde COAT-forskere ansvaret for en helthetlig tilstandsvurdering av tundraøkosystemene i Arktis (Ims m. fl. 2013). Nå har nye tilstandsvurderinger blitt gjennomført for et utvalg av sirkumpolart viktige artsgrupper i disse økosystemene. Eva Fuglei  og John-André Henden har ledet et slikt...

Les mer

Nedgangen i fuglebestander i Arktis kan skyldes en grønnere tundra
1. juli 2019 Mange av fugleartene i Arktis har gått sterkt tilbake i løpet av de siste 10-årene. Foreløpige analyser gjort i forbindelse med en test av det nye Fagsystemet for økologisk tilstand viser at dette også gjelder tundrafuglene i COATs overvåkningsområder på Varangerhalvøya. Mange fuglearter er særlig sårbare i hekkesesongen. Spesielt arter som hekker på bakken kan være mye utsatt for...

Les mer

Flere bidrag fra COAT forskere i ny utgave av «Naturen» om populasjonsykluser
30. juni 2019 Naturen er et tradisjonsrikt norsk populærvitenskapelig tidsskrift. Den nyeste utgaven (3/2019) adresserer populasjonssykluser. Inkludert er bidrag fra COAT forskere om bjørkemålere, rype, hare, og smågnagere.

Les mer

Vårfeltarbeid i Varanger
23. mai 2019

I siste halvdel av april gjennomførte COAT Varanger sitt vårfeltarbeid. Dette bestod i år av rypemodulen sin årlige utplassering av lyttebokser og oppstart av overvåkning av hekkelokaliteter for Jaktfalk og Ravn.

Les mer

NY! COAT HISTORIE
23. mai 2019

COAT HISTORER er korte populærvitenskapelige historier fra COAT. Den tredje i rekken er nå publisert på på norsk og omhandler uthegninger og hvordan slike gir kunnskap om hvordan beitedyrene forandrer vegetasjonen.

Les mer

Årets fjellrevvalper er satt ut på Varangerhalvøya
5. februar 2019

Den 24. januar ble det for andre gang satt ut fjellrev valper fra avls-programmet på Varangerhalvøya. Utsetting ble organisert og gjennomført av SNO og avlsprosjektet til NINA, med hjelp fra COAT. Det ble satt ut 19 hvite valper og 7 blårev, fra totalt 3 kull.

Les mer

COAT HISTORIE
19. desember 2018

COAT HISTORER er korte populærvitenskapelige historier fra COAT. Den andre i rekken er nå publisert på på norsk og engelsk og omhandler tiltaket mot østmarkmus (Microtus levis) og parasitten Echinococcus multilocularis i Longyearbyen på Svalbard, et sammarbeid mellom COAT, Sysselmannen på Svalbard og lokalbefolkningen.

Les mer

Usikker fremtid for fjellbjørkeskogen
17. desember 2018

Utbrudd av bjørkemålere har ødelagt store bjørkeskogområder i Nord-Skandinavia de siste 15 årene. En ny studie bidrar til å forklare hvorfor skadeomfanget har vært så stort, og antyder at skogen kan slite med å komme tilbake i de hardest skadde områdene.

Les mer

Første yngling av utsatt fjellrev på Varangerhalvøya
19. november 2018

Gjennomgang av billedmaterialet fra viltkamera på hi og fórautomater har nettopp avslørt at det likevel har vært yngling på et hi på Varangerhalvøya i sommer. 

Les mer

Fjellrev på rømmen – fant artsfrender 30 mil unna
13. november 2018 En av fjellrevvalpene som ble satt ut på Varangerhalvøya i februar er registrert av et viltkamera i Reisa Nord 30 mil fra der den ble satt ut. Tre av de andre fjellrevvalpene har også forlatt Varangerhalvøya og er observert i Kaldoaivi i Finland. Dette melder NINA på sine nettsider og saken er plukket opp av NRK. For mer informasjon se NINA sitt nyhetsbrev, artikkel fra NRK, Dagbladet eller...

Les mer

Værstasjonene sender!
6. november 2018 Det er med stor glede vi kan informere om at de første tre COAT værstasjonene er på plass på Varangerhalvøya. De startet å sende observasjoner fra første uka i oktober. Værstasjonene er lokalisert i bjørkeskogen i Bergebydalen (150 moh.), i vierbeltet i Torvhaugdalen (268 moh.) og på toppen av Reinhaugen (470 moh.). Linker til værstasjonene vil bli tilgjengelige på COAT sin nettsider, men de...

Les mer

Målerjakten 2018 er igang!
26. september 2018 De siste tiårene har bjørkemålerutbrudd forekommet lenger nord og lenger inn i landet enn før. Man tror det skyldes at klimaet har blitt mildere. Det er derfor viktig å fremskaffe ny kunnskap om målernes utbredelse. Den arten av bjørkemåler vi vet minst om heter gul frostmåler (Agriopis aurantiaria). Vi vet den har spredt seg nordover så langt som til Troms og nord Finland de siste tiårene....

Les mer

Ny bok om Svalbardreinen
7. september 2018

I en ny bok skrevet av forfatteren Kirsti Blom og forskeren Åshild Ønvik Pedersen skildres den særegne og fascinerende svalbardreinens tilværelse gjennom et år, i kalde og frosne polarnetter og under varmen fra midnattssola. Boka lanseres på Framsenteret onsdag 26. september klokken 19.00 – 20.30.

Les mer

COAT i media
18. juli 2018

Her finner du en oversikt over nyhetsoppslag om COAT eller av COAT forskere.

Siste sak er om det store lauvmakk angrepet på vierkratt og lyng i øst-Finnmark på NRK.no og NRK TV

Les mer

Lauvmakkutbrudd på Varangerhalvøya: Nå også i vierkrattene
29. juni 2018

De siste årene har det vært store lauvmakkutbrudd i bjørkeskogen vest for Vadsø, nå har utbruddet spredt seg til vierbusker og flere av vierkrattområdene øst for Vadsø er helt avspiste.   

Les mer

Første funn av gul frostmåler i Nord-Finland
18. juni 2018

Gul frostmåler er en bjørkemålerart som har spredt seg nordover de siste tiårene. Men foreløpig vet vi lite om hvor langt nord og øst den har kommet. Forskere i Nord-Finland har nå dokumentert funn av arten for første gang. 

Les mer

Ny serie: COAT CASE STORIES
24. mai 2018 COAT CASE STORIES er korte populærvitenskapelige historier fra COAT. De kan omhandle nye forskningsresultater, feltaktiviteter, metoder eller spesielle hendelser som vi tror kan være av bred interesse. Noen vil være på engelsk, og noen på norsk. Nye historier publiseres her med jevne mellomrom. Den første er publisert på engelsk og handler om kritiske endringer i skogsområder etter...

Les mer

Ledig stilling i COAT
24. mai 2018

COAT har en ledig stilling som Rådgiver. Stillingen skal i hovedsak ha to ansvarsområder; henholdsvis forskningsadministrasjon og formidling. Se hele stillingsutlysningen på jobbnorge.no

Les mer

Vinterfeltarbeid i COAT
20. mars 2018

Mars og april er tid for vinterfeltarbeid i COAT. I Varanger er den årlige overvåkningen av snøforhold gjennomført, mens på Svalbard er det satt ut lyttestasjoner for å overvåke ryper.

Les mer

Nytt forvaltningstiltak i COATs fjellrevmodul på Varangerhalvøya/Várnjárgga
15. februar 2018

Tjuesju fjellrever/njálat fra avlstasjonen på Oppdal ble satt ut på Varangerhalvøya/Várnjárgga den 13. februar, som et ledd i tiltakene for å bevare den kritisk truende arten.

Les mer

Gjess på Svalbard påvirker predasjon på andre bakkehekkende fugler
6. februar 2018

De siste årene har det vært en økning i antall gjess/cuotnjágat som tilbringer sommeren på Svalbard/Svalbardá. Gjess/cuotnjágat hekker på bakken, hvor både egg og unger er ett lett bytte for fjellreven/njálla. Dersom gåsekolonier tiltrekker flere fjellrever/njálat, hvordan påvirker dette overlevelsen til andre bakkehekkende fugler på den arktiske tundraen?

Les mer

Bli med på målerjakten!
28. september 2017

Høsten nærmer seg og dagene blir mørkere. Nå begynner en spennende tid for små og store måler-jegere.

Les mer

Vil bruke sang for å redde rypene
17. juli 2017

Kalde og ubarmhjertige somre, milde og ustabile vintre, og en rekke fiender. Det er historisk lave rypetall i nord, men forskere tester ut en ny metode som kan sikre rypenes framtid.

Les mer

Fotograferer smågnagernes hemmelige liv under snøen
18. mai 2015

Hva driver gnagerne med, der under snøen? Gjennom et prosjekt finansiert av Framsenteret har forskere utviklet en fotoboks som kan gi flere svar på hva som foregår.

Les mer

Varangerhalvøya - et lite stykke Arktis
12. desember 2014 Varangerhalvøya har fått et eget temahefte i Ottar, et populærvitenskaplig tidsskrift fra Tromsø museum - Universitetsmuseet. Heftet er på 100 sider, og tar opp temaer fra klima og geologi, til kulturhistorie og klimaøkologisk forskning i Varanger regionen.

Les mer

Rovdyrene styrer økosystemet i Arktis
12. mai 2014

Det er de små dyrene som blir rovdyrmat, mens reinsdyr og moskus slipper lettere unna. Rovdyr har en sterk regulerende effekt på økosystemet i den sørlige delen av Arktis. Men det kan endre seg med varmere klima.

Les mer

Lanserer rapport om nytt observatorium
28. oktober 2013

Framsenteret har ferdigstilt en omfattende plan for Klimaøkologisk Observatorium for Arktisk Tundra (KOAT). Nå starter arbeidet med å finansiere drift av et slikt observatorium.

Les mer

Arktiske arter kan dø ut
7. juni 2013

Klimaendringer i den arktiske tundraen kan føre til at viktige næringskjeder i økosystemet vil bryte sammen. I Tromsø utvikles et overvåkningssystem som skal gi forskerne økt forståelse for det som skjer.

Les mer

Dyrelivet på Svalbard under klimapisken
18. januar 2013

Mildere vintre gjør det ikke mer levelig for dyrelivet på Svalbard, tvert i mot. I stedet for snø kommer regn, som fryser til is på bakken og danner et skjold mot vegetasjonen dyrene lever av.

Les mer

123

Komplett publikasjonsliste

fra COAT: