GO
en-USnb-NO

Skru på utelyset og se opp!

Publisert: 4. oktober 2023

Bjørkemålere er insekter med såkalt holometabol livssyklus, også kjent som «fullstendig forvandling». Dette innebærer at målerlarvene (lauvmakken) som spiser på bjørka om sommeren utvikler seg til voksne sommerfugler i løpet av høsten. De voksne målerne flyr nå, Og COAT’s forskere følger med! 

Skru på utelyset og se opp!

Gul frostmåler hann som sitter på vinduet, fotografert innefra. Et ganske typisk syn for folk som glemmer å slukke lampen i vinduskarmen på høsten. Foto: Jon Aars.

Hvert år siden 1999 har vi overvåket bestanden av bjørkemålere på mer enn 240 stasjoner på kysten av Troms. I 2015 kom 40 nye stasjoner, fordelt på fire lokaliteter, i Østfinnmark til. Disse lange overvåkingsseriene er helt nødvendige for å forstå hva det er som driver de spektakulære bestandssyklusene hos bjørkemålere, der toppårene - såkalte bestandsutbrudd - kommer ca. hvert 10. år. Store målerutbrudd kan gjøre stor skade på skogen. Overvåkingsseriene gir også allmenheten og skogforvaltningen kunnskap om hvor vi til enhver tid befinner oss i målersyklus. I 2023 er målerbestanden i Østfinnmark helt i bunn, mens den i Troms er i svak økning mot en ny topp. COAT's forskere jobber nå med utvikling av bestandsmodeller som med større sikkerhet skal kunne forutse bestandsutviklingen for det kommende året.

Gjennomsnittlig tetthet av målerlarver (antall larver per 10 grener) for COATs faste overvåkningslokaliteter i Varanger (4 lokaliteter, 40 stasjoner) og Troms (12 lokaliteter, 244 stasjoner). De grå linjene i panelet for Varanger viser gjennomsnittlig tetthet av brun høstmåler for hver av overvåkningslokalitetene i denne regionen. Merk at tidsseriene for Varanger starter først i 2015 og at gul frostmåler foreløpig ikke er registrert i denne regionen.  

I Troms og Finnmark har tre arter av bjørkemålere sykliske bestandsutbrudd. Det er fjellbjørkemåler, brun høstmåler og gul frostmåler. Sistnevnte er foreløpig ikke vanlig i Finnmark, men har etterhvert blitt viktig utbruddsart i Troms.

Alle tre måler artene i regionen i voksen-stadium. Photo: Jane Uhd Jepsen.

De voksne målerne begynner å fly i løpet av september og kan sees helt frem til frosten for alvor setter inn. De har kun én jobb, nemlig å finne seg en partner, parre seg og legge egg, helst i sprekker i barken hos bjørka. Deretter dør de voksne måleren. Eggene overvintrer til neste vår og klekker rundt løvsprett. 

Venstre: Parring hos brun høstmåler. Foto: Jon Aars. Høyre: Måler egg. Foto: Malin Ek.

De voksne målerne søker mot kraftige lys om kvelden, så skru på utelyset og se opp! Akkurat nå er det mulig å se alle tre arter.
 

Skriv ut
Søk